Húsvét táján szinte megszámlálhatatlan nyuszi kerül az ajándékra áhítozó gyerekekhez. A házinyulak őse a nálunk is előforduló üregi nyúl.

Története
Az üregi nyulat valószínűleg már az egykori rómaiak háziasították, az ízletes nyúlpecsenye ugyanis már akkoriban is kedvelt ételnek számított az ünnepi lakomákon.
Leírása
A nyúltenyésztők szerte a világon arra törekedtek és törekednek még ma is, hogy egyrészt gyorsan fejlődő húsnyulakat, másrészt értékes prémű fajtákat hozzanak létre.
Beszerzése
Főleg húsvét táján bővül az állatkereskedések, állatvásárok "nyúlválasztéka".
Az állat helyének kialakítása
Elhelyezésükre ideig-óráig megfelel egy fa- vagy műanyag láda, netán egy kiselejtezett akvárium, terrárium. Aztán az idő múlásával egyre jobban gyarapodnak, növekednek, és kezdik kinőni férőhelyüket. Ketreces elhelyezéskor a 400 g testtömegű állatoknak egyedenként 20-25 dm2-nyi férőhelyre van szükségük.
Etetés-itatás
A csöppnyi nyúlfiak 4-6 hetes korukig szopnak, de már 3 hetes korukban kóstolgatják, szálalják a gyenge fűféléket, a salátalevelet, a herét.
A felnőtt nyulak tápláléka aránylag könnyen és olcsón összeállítható. Mindenekelőtt fűfélékkel, szénával, fonnyasztott lucernával, lóherével etethetők. Mindezek mellett szívesen megeszik a saláta-, a karalábé-, a káposztaleveleket, a sárgarépát, a takarmányrépát, a legkülönfélébb gyümölcsöket. 1 kg testtömegű állatra naponta 120-300 g-nyi zöldtakarmány számítható, vegyesen keverve és mindig kissé fonnyasztott állapotban!
Gondozás
Tiszta ivóvíz - feldönthetetlen, kerámia itatóedényben - mindig legyen állataink előtt.
Szaporítás
A házinyulak általában 3-4 hónapos korukban válnak ivaréretté. Tenyésztésbe azonban csak 6-7 hónapos korban vehetők. 30 napig vemhesek. Rendszerint 4-6 utódot fialnak. |